Simon Kvist Bjerre, sommelier og indehaver af Alimentum i Aalborg har smagt en del af vores vine. Han har nedenstående kommentarer til dem:
2018, Riesling Mauerberg, Neuweier
Riesling til den aften, hvor det gerne lige må være ekstra godt. Det er
uhøjtideligt, men med fuld respekt for kompleksitet, smag og syre.
2019, Riesling Goldenes Loch GG, Neuweier
Stor riesling til gemmerne. Gylden udtryk fra Baden i det sydlige Tyskland.
2019, Gelber Muskateller, Kamptal, TÜRK
Gelber Muskateller er en sjælden druesort fra Weingut TÜRK der har en
“sød” næse, uden at være sød. Den er aromatisk, men helt slank syre og
mineralsk
2020, Rives de Longsault, St. Veran, Deux Roches
Chardonnay, fra et "underdog" område, St. Veran. Det er her vi finder
undergrunds vin, der ikke er hypet af store navne, bare stor vin! Det er ren
Chardonnay, præsenteret på egetræsfade, der giver fedme, syre og righed.
2020, Chablis Grand Cru, Bougros, Domaine du Colombier
⁃ Fabelagtig lækker chardonnay, fra en af de 7 grand cru marker i Chablis.
Området Chablis, er et isoleret område i det nordlige Bourgogne. Den
optimale måde at nyde Chablis på, er når de bruger gamle egetræsfade.
Det giver en mild cremet note, men med fuld respekt for at den syrefriske
Chardonnay og terroir får lov til at præsentere sig på bedste måde.
2020, Côte De Nuits Village “Les Croix Violettes”, Pascal Pernot
Ren Pinot Noir, der udfolder sig i en elegant præsentation med mild
aromatisk fugtighed og et malolaktisk udtryk (mælkesyre). Tannin
strukturen er mild for tandkødet og kræver ikke en masse proteiner for at
behage.
2017, Clos Charlé, Givry 1’er Cru, Domaine Desvignes
Ren Pinot Noir, der udfolder sig i en elegant præsentation med mild
aromatisk frugtighed og saftig stil.
2018, La Grande Berge, Givry 1’er Cru, Domaine Desvignes
Ren Pinot Noir, der udfolder sig i en elegant præsentation med mild
aromatisk frugtighed og saftig udtryk. Tannin strukturen er mild for
tandkødet og kræver ikke en masse proteiner for at behage.
2019, Pernand Vergeless, Michel Joanet
Ren Pinot Noir, der udfolder sig i en elegant præsentation med mild
aromatisk frugtighed, samt et krydret skær af sort peber. Tannin strukturen
er stram og skarp for tandkødet og kan især bruges til mad.
2020, La Fussiere Rouge, Maranges 1’Cru, Bertrand Bachelet
Ren Pinot Noir, der udfolder sig i en elegant præsentation med mild
aromatisk frugtighed, samt et krydret skær af sort peber. Tannin strukturen
er mild for tandkødet og kræver ikke en masse proteiner for at behage.
2021, Marsannay Champ Perdrix, Phillip Nadeff
Stor rød bourgogne. Huset Phillip Nadeff er blevet overtaget af hans søn
Michel Nadeff. Han har taget huset op til nye højder, hvor han pinot noir,
bare udstråler det skarpeste niveau til prisen. Michel er netop blevet kåret
til en af de bedste 3 vinmagere, under radaren i et stort engelsk
vinmagasin.
2021, Marsannay Blanc, Phillip Nadeff
Stor hvid bourgogne. Er man til Meursault, så er man til Marsannay Blanc
fra Nadeff. Huset Phillip Nadeff er blevet overtaget af hans søn Michel
Nadeff. Han har taget huset op til nye højder, hvor han pinot noir, bare
udstråler det skarpeste niveau til prisen. Michel er netop blevet kåret til en
af de bedste 3 vinmagere, under radaren i et stort engelsk vinmagasin.
2018, “Cuvée Nathan” Volnay, Vincent Latour
Volnay er en af de varmere udtryk af côte d’or, hvor Volnay er en af de
sydlige kommuner. Der arbejdes med pinot noir, gerne i kombination med
lidt nye egetræsfade. Vinen har en flot righed, set med pinot øjne. Den er
frugtig, krydret og syrlig.
2019 Gevrey-Chambertin, Jean-Jacques Girard
Når der står Gevrey-Chambertin på flasken, er der ikke plads til dårlig
kvalitet. Kulturarven ved at have vinstokke stående i Gevrey-Chambertin
er så stort et ansvar, så al gøres med største passion. Det er naturligvis
ren pinot noir, der giver præsenteres i et rigt udtryk, balanceret med en
flot syre.
2011, 1’cru Grand clos des Épenots, Pommard Domaine de Courcel
Moden pinot noir, der i den grad stadig er i live. Vinen er på toppen nu,
og bør drikkes inden for 1-2 år.
2018, Vosne Romanée 1’cru Les Suchots, Christophe Violet
⁃ Det er sjældent at man får så høj kvalitet af Pinot Noir, til en så fornuftig
pris. Prisen er sort på hvid høj, men kvaliteten taget i betragtning, burde
den koste dobbelt så meget. Der er så meget kompleksitet i vinen, så om
man er til kraftig eller let vin, kan man ikke undertrykke hvor flot det her
det smager.
2019, Fixin, Douffoliers
Syrefrisk, slank Pinot Noir, fra en af de absolut nordligste kommuner i
Côte d’Or (hovedområdet i Bourgogne).
2018 “La morra” Barolo, Elio Filippino
La Morra fra Elio Filippino, er en af de mere feminine udtryk af nebbiolo
druesorten. Brugen af nebbiolo er et lovkrav når det kommer til Barolo og
Barberesco, så kan man ikke lige finde noget info på flasken, kan man
altid være sikker på dette, sammen med en masse andre DOCG regler om
hvordan de skal lave vinen.
2018 Elle & Lui, Syrah ét Gamay, Nouget, Vin de France
I en kombination af syrah, der er kraftig i smagen og gamay, der er
syrefrisk i smagen - Fås her en rig vin, fuld af smag, men balanceret i en
stil hvor man får den krydret smag i en syrefrisk fremtoning.
2019 Curii, Bodega Curii, Spanien
En sjov vinstil fra Spanien, lavet på syrah. Vinen har et urtet udtryk af
rosmarin og fyldighed.
2011, Château Marojallia, Margaux, Bordeaux
Maroiallia er hebraisk for Margaux. Det er et unikum at kunne købe
modnet Bordeaux. Bordeaux er kendt for sit rige tannin indhold, og dette
vil med modning blive mere poleret og integreret i vinen - det er en form
for konservering af vinen. Man kan forvente en rig smag af solbær,
chokolade og sort peber.
2021, Riesling Trocken, Neuweier
Nede i det sydlige Tyskland, nærmere betegnet Baden. Laver Robert
frugtig riesling. Vinen er knastør, fuld af smag, frugtighed og balance. Det
er en riesling man altid kan tillade sig at åbne, ikke nødvendigvis noget
man skal gemme i flere år, før man drikker det.
2022, Bourgogne Aligoté, René Cacheux
Aligote, er et unikum fra Bourgogne. Det er en druesort, som ses
sjældent, da det oftest er chardonnay man får fra bourgogne. Aligote er
bl.a. hovedingrediensen i den klassiske drink “Kirr”. Aligote har et krydret
udtryk, nogen sammenligner det med mild bacon smag. Hvis man ikke
har smagt det før, bør man give sig selv den oplevelse.
2022 Bourgogne cote d’or blanc, Domaine Denis
Hvid bourgogne i sin reneste form. Det er så dejligt ved Bourgogne, at alt
hvid bliver lavet på chardonnay, medmindre andet er påført. Her
præsenteres chardonnay’n på gamle fade, hvor den bare bliver super ren i
udtrykket, mild citrusfrugt og cremet udtryk.
2020, 812 Chardonnay Cuvée, St. Olive, VdP
Chardonnay, i en syrefrisk præsentation, men kombineret med nye
egetræsfade, der bidrager med smørfedme, hasselnødder og citrusfrugt.
2020, 812 Viognier Cuvée, St. Olive, VdP
⁃ Viognier, der har en relativ lav syre, kombineret med nye egetræsfade,
giver et kraftspring af smag og righed.
2022, Bourgogne Rouge, Domaine Denis
Ren Pinot Noir, der udfolder sig i en elegant præsentation med mild
aromatisk frugtighav. Tanninerne udstråler et lidt højt tørstof, som kan
bruges positivt til mad. I kombinationen af syre og tørstof, kan man godt
tillade sig at ens mad er lidt ekstra fedtet.
2021, Côte De Nuits Village “Les Croix Violettes”, Pascal Pernot
Ren Pinot Noir, der udfolder sig i en elegant præsentation med mild
aromatisk frugtighed, samt et krydret skær af sort peber. Tannin strukturen
er mild for tandkødet og kræver ikke en masse proteiner for at behage.
2020, Les Clos Roussots, Marenges 1 cru, Domaine Bertrand Bachelet
Ren Pinot Noir, der udfolder sig i en elegant præsentation med mild
aromatisk frugtighed, samt et krydret skær af sort peber. Tannin strukturen
er mild for tandkødet og kræver ikke en masse proteiner for at behage.
2021, Nuela, Barbera, Elio Filippino
Barbera på den helt rigtige måde. Nuela er en skøn balance mellem,
tilgængelig vin, der altid kan nydes, også uden mad, men også kan klare
kødretter, både i det lyse og det mørke kød.