Af Søren Pedersen
Smagninger, en pæn del besøg hos nye spændende kunder og samarbejdspartnere rundt i landet, gæster og kunder på lageret har gjort januar til en god oplevelse på mange fronter. Der er kommet flere gode spørgsmål til mig på den sidste, så jeg tænkte måske en opsummering kunne være fin nok.
Hvorfor skriver du; Bourgogne “under the radar”?
Det er der flere grunde til. Vi kan starte med navnet, Wine Advisor. Meningen er at jeg kommer med en god rådgivning, og en forhåbentlig god løsning. Vi har 90% vine fra Bourgogne, og det er der vi har vores hovedfokus. Vi kan ikke tilbyde samme service i Toscana, Rioja eller Pfalz. Der er rigtig mange dygtige kolleger, der favner det hele, men det kan vi ikke, selvom vi også har vin fra en håndfuld andre områder eller lande, der matcher det, vores kunder vil have.
Tilbage til spørgsmålet. Der var en overskrift på en artikel i det engelske vinmagasin DECANTER. De lavede en årsrapport på Bourgogne, og sidste side havde overskriften Bourgogne “young producers under the radar”. Her var der fremhævet tre unge producenter, der endnu ikke var blevet opdaget endnu. Dem havde vi importeret fra i årevis, hvilket gav anledning til at bruge, “under the radar”. Jeg tror også alle andre vil bruge i markedsføringen.
Vi har efterhånden fået et pænt stort netværk af de uopdagede, små vinbønder, der er for små til de større importører. Vi har en mand on location, med mange års erfaring, samtidig med at vores forhold til dem vi arbejder med er langsigtet og rigtig godt.
Hvordan finder du vinbønderne?
”Hvordan kan du blive ved med at finde de små vinbønder, som ingen har hørt om? Det var et af en del interessante spørgsmål, jeg fik på smagningen forleden i Odense. Det er egentlig simpelt, vi har en fast mand, Jacques, som har mere end 35 års erfaring med vin, der bor midt på N974 (vejen gennem Bourgogne). Vi er i alt beskedenhed blevet et godt makkerpar og de mange besøg siden 2003, er nok en del af forklaringen.
Der er en del som har ”folk” i Bourgogne, som for de fleste vedkommende er ”agenter” der naturligvis lever af at sælge vin for deres kunder. Min fordel er, at Jacques og jeg er på samme hold, da han er ansat, og ikke lønnet som ”agent eller mellemmand” .
Vi laver rigtig meget forskelligt. For få uger siden tog en dansk importør f. eks. kontakt til mig, omkring 4-500 flasker Meursault. Det er naturligvis svært da mange af mine partnere maksimalt laver 4.000 totalt. Meursault er for mange domainer deres topvin, og man kan ikke komme og købe den bedste vin i første hug. Man er nødt til at tage de lavere rangerende vine med, ellers går det ikke.
Vi har en liste på bønder som vi kender, og har besøgt eller har haft en eller anden kontakt med. Vi sætter gang i at afsøge mulighederne. Jacques lytter lidt på vandrørene, og jeg hører mine kontakter. Vi arbejder parallelt og sammenligner noter efter et par dage. I det her tilfælde ville kunden kun have Meursault, hvilket naturligvis gør øvelsen sværere. Men det lykkedes.
Vi arbejder naturligvis også på fine wines. Her kan kunden komme med et specifikt ønske, og så sætter vi i gang i vores netværk af 4-5 cavister som kan skaffe det meste, også med alder.
Wine Advisor i fremtiden
Vi er for tiden meget målrettet, og har et ønske om at vinforretningen udvikler sig. Vi har været meget anonyme specielt på restaurantscenen, primært på grund af de små årgange i 2021, og efterspørgslen i 2022. Men nu rører vi mere på os, end for et år tilbage.
Når det handler om restauranterne, så ønsker vi ikke, at Wine Advisors vine skal ligge alle steder. Vi arbejder stabilt med kunder hvor vi har tillid til hinanden, vi tilbyder ikke vin til deres nabo, og da vi jo ofte får sjove vine med årgang er det bedre for alle, at netværket er begrænset, og tæt modsat ”store” med varenumre, stregkoder og lagerstyring. Vi har meget salg til private fra lager, hvor der er enkelte vine, som ikke er på vores lille webshop, da vi har for få vine af dem.
Vores fysiske rammer sætter også en begrænsning, og det faktum at vi heller ikke ønsker større volumen end en mand-kone-forretning kan takle. Vi er langt fra i mål, det kommer vi nok aldrig, men vi har heller ikke noget hastværk.