Af Søren Pedersen
Så er jeg hjemme igen efter en uge med mange indtryk og et hav af positive oplevelser, med kunder, gode venner, kolleger, nye og gamle leverandører. En hel del aktiviteter er overstået og lidt et maraton at komme igennem med en uge med 3 daglige ”temasmagninger”. 1.000 vinbønder har deltaget, og 6800 forskellige vin er registreret.
Næsten ALT vin fra Bourgogne er tilgængeligt
Man kommer igennem alle områder i Bourgogne hvis man kommer til alle smagninger. En smagning er i høj kurs. Her smager man Vosne Romanée og Clos Vougeot som tema. Der er ingen tvivl om at det var godt, og en stor oplevelse. Vosne Romanée er bedste appellation i området.
Husk vores påskesalg på vinlageret - vi har som altid gode tilbud. Se mere her: Påskesalg - Events & smagninger - Wine Advisor
Bourgogne lige NU
Et kort status, og min mening, om hvor Bourgogne er lige nu, er ud fra de ting vi smagte (og vi smagte ret meget). Niveauet dernede er højt, og højere end det var på samme messe for to år siden. Der er overraskende gode takter. Der kommer mange nye små domainer på messen, og de store bliver mindre, fordi de typisk ”køber” juice af de små, som jo selv er begyndt at sælge vin i flasker. Dette kommer af at der er en rigtig god forretning i at selv lave vin. De ”store” negocianter betaler virkelig store penge for den ”juice” de køber ude i byen og deres produkter bliver prismæssigt dyre, i forhold til den lille vinbonde som selv har marker og producerer selv til en noget billigere pris. Sælger de ”juice” er den rå juice typisk 20-30% dyrere og det har naturligvis indvirkning på slutprisen.
Vores ambitioner på årets Grand Jour var at smage mange vine, også dem som vores kollegaer importerer til Danmark. Vi ville finde vort eget niveau, kontrollere om vi betaler for meget til bonden, og hvor vi selv er i forhold til det vi gerne vil, var der nye samarbejdspartnere, skulle de være gode for vi har mange.
Stephane Magien & Jacques i infight omkring Faconnieres i fredags
Prismæssigt kan vi konstaterer at vi kan noget. Vi har ikke de billigste vine, hvilket aldrig har været vores ambition, men vore vine er rigtig gode til prisen når man smager hvad man ellers kan får. Da det er vort erklærede mål, ligger vi lige der vi gerne vil, og vi sikre dig som kunde en rigtig god oplevelse. Vi handler med 27 Bourgognehuse, og interessen fra andre danske importører (For at overtage fra os) har været RIGTIG stor. Bertrand Bachelet og Agnes Paquet har nærmest været hjemsøgt og der er virkelig interesse for at overtage dem, men nu er de jo ikke ledige, og de forbliver alle hos os.
Følger du mine nyhedsbreve, har du kunne læse Agnes Paquet, der har haft besøg af vinpressen et par gange over det sidste halve år. Jeg har arbejdet med hende siden årgang 2018 så jeg er ikke overrasket over den store interesse. Bertrand Bachelet har jeg ligeledes arbejdet med siden 2019 og han laver lidt vine for PYCM, og han er dælme kendt efterhånden. Vil Bertrand Bachelet lægger sin skæbne over i armene på Bachelet, og komme med sine egne etiketter på vin? Det som Bertrand selv har lavet, er forrygende godt, længere er den ikke.
Bourgogne ER Bourgogne
Gennem dagene mødtes jeg med et par kunder jeg hjælper med nogle domainer direkte. De er erfarne importører har også været på andre vinmesser i hele verden, og importeret masser af vin. De var mere end almindelig overrasket over, hvor svært det er at finde et domainer der er ledige i Danmark er. Bourgogne er rigtig populært og kompliceret arbejde i. I Bourgogne er det nemlig bonden der bestemmer, og sætter reglerne. Tager man Italien, Spanien, ja næsten alle andre steder er det kunden der bestemmer, men sådan er det ikke i Bourgogne. Det giver fordele, at de ”kender dig” har set dig, du besøger dem, og du har et ry.
Vi var naturligvis hos vore producenter her Pascal Pernot, som udlånte mark udstyr der syner om FED jord
Hvad skete der for Wine Advisor?
Jeg tror vi har åbnet øjnene lidt for et par danske importører at vi kan hjælpe dem, og den vej har vi fået et par nye ”impotøt kunder” der ekslusivt kan tager et par af vores domainer "eksklusivt" i deres portfolio. Men til vores egen prisliste har vi virkelig ramt noget vi har ønsket længe. Der er meget stof og baggrundshistorie derfor nævner jeg kort hvad vi har lukket af aftaler. Vi har naturligvis fået nye kontakter, bønder vi skal besøge, dem holder jeg for mig selv lidt endnu.
Men, vi har landet et godt nyt i bourgognehus:
Douhariet Pocheret, er et legendarisk hus meget velanset og en unik historie på mange måder, og virkelig velsmagende. 6,5 ha i alt. 4 hvide, 1 Cru i Meursault, 3 Grand Cru på hvid. 6 grand Cru på den røde side, og så noget jeg er glad for: Hvid Rully både Village og 1. Cru. samt hvid og rød Monthlie Village og 1. Cru. Det går for at være bedste Monthelie-hus, og selvom det er et domaine alle roser, lader jeg det stå i det uvisse. MEN der kommer meget mere om Douhariet Pocheret senere.
. Vincent fra Dohariet Porcheret og med Paul Jouard. Det er gode fyrer og klassevin
Paul Jouard, bor i Chassagne Montrachet og laver fantastiske hvidvine på øverste hylde med 7 1.cru vine 4 fra Chassagne, 1 Saint Aubin, 1 Puligny Montrachet samt Grand Cru Batar Montrachet. Han er virkelig god, og vi har kigget LÆNGE efter en som ham, men de hænger ikke på træerne. Jacques siger, at de bedste vine, pris kontra kvalitet findes i Chassagne, og det passer nok ret godt. Vi glæder os til at få vinen hjem og komme i gang.
Roblot Marchand klasse hus som laver lette sarte vine i Chambolle Musigny og Vosne Romanée. Vi kender huset og det er top lækkert, vi har fået vin fra dem i perioden 2011-2015. Nu har vi fundet hinanden igen, og vi er meget stærke på Chambolle Musigny og Vosne Romanee.
Domaine Sirugue er et mikrovineri med meget lille produktion. Lækre vine med meget begrænset. Vinene er fra Marsannay (Blanc) Fixin, Gevrey Chambertin. Vinene er HVE3 (højeste certificering før bio) og meget godt. Vi finder en stil i vinen, som vi ikke har i forvejen, men er meget charmerende.
*Roséhus fra Provence som kommer til at servicerer os ret hurtigt med deres gode vine, friske og delikate i smagen.
*Rhônehus med Chateauneuf du Pape, både rød og hvid og Cote du Rhone til efteråret.
*Loire er der efterspørgsel på og vi har fundet Savigners, Sancerre, Pouilly Fumé, Coteaux de Layon
Har du planer den 11. april?
Ellers holder vi en smagning i den bedste klasse hos Wine Advisor. Køb billetter her: