Af Søren Pedersen
Mit besøg viste i den grad, hvad årgang 2022 kan, og hvor flot høsten i 2024 var. 2024 tegner ikke godt for mængderne i Bourgogne. Chablis er nede på kun 30%, og ingen tør spå om Côte de Nuits (men man mener, at de er nede med 50%). Côte de Beaune har tabt 20-30%, så det er med at få købt ind, for priserne kommer til at stige.
De to sidste områder, Côte Chalonnaise og Mâcon, melder helt anderledes ud. Jeg var der i sidste uge, og i Mâcon var der rekordhøst, mens der i Côte Chalonnaise er stor tilfredshed (for de dygtige).
Vi besøgte Gautier, der for 8. høst er chef på Domaine Desvignes. Alle vine er økologiske produceret, uden at det er en religion for Gautier, men han er fascineret af vinmagere, der er præcise i deres arbejde. Hans erfaring er at de producenter der arbejder økologisk er mere "over" arbejdet i marken. Måske er det derfor, han producerer god vin og i mængder, når mange andre ikke gør?
Der er KUN 4 meters mellemrun fra Grand Berge til marken Clos Vernoy, men der er himmelvid forskel på de to vine. Helt unikt er der I 2022, brugt 20% hele klaser i gæringen, og det er første gang, Gautiers bruger "whole bunch". Jeg siger bare, produktet er blevet endnu mere fantastisk og unikt end før.
LÆS MERE OM DOMAINE DESVIGNES HER
Alle vine er lavet sydligt i Givry undtagen Clos Carlé, der kommer fra det nordlige og giver en lidt mere jernholdig smag. Den producerer vine, der er velegnede til lang lagring. Vi smagte de fire rødvine, vi har i vores sortiment, alle fra årgang 2022.
Marken Clos de Vernoy er indrammet med den lyse streg, mens Grand Berge er med rødt.
Se vores tilbud med 33% i rabat fra Domaine Desvignes
Domaine Desvignes, Givry Blanc Village
Domaine Desvignes, Givry 1 cru Clos Charlé
Givry Village
Mørk og rustik i udseendet, men med en dejlig tilgængelig lang duft af koncentrerede druer. En fyldig, forskelligartet mund med lidt mandel og vilde blomster. Et super godt glas til hverdag og fest.
Givry 1er Cru Grand Berge
Min egen favoritvin fra Desvignes. Elegant næse, der vidner om brug af kvalitet og let toasting i fadene. Vinen har en unik, fin næse med hint af grillet rød peber, røde bær og er sindssygt charmerende på en elegant måde. Kølig i munden med lang, intens smag og rigtig god, fast syre. Sure kirsebær spiller også ind. En fryd af en vin til denne pris. En vin, der er gastronomisk interessant og spiller superflot til alle kødtyper, fisk og milde oste. Gemmepotentialet er 5 år+.
Givry 1er Cru Clos de Vernoy MONOPOL
Marken ligger kun få meter fra Desvignes’ ydre mur, hvilket er sjældent, også i Bourgogne. Marken er over 400 år gammel, og rodnettet går dybt. Der er KUN 4 meter til marken Clos Vernoy, men der er himmelvid forskel på de to vine. Helt unikt er der 20% hele klaser i denne Vernoy fra 2022, og det er første gang, dette er forsøgt. Jeg siger bare, produktet er blevet endnu mere fantastisk og unikt end før. Vinen er dyb mørkerød og har en superduft med grøn peber i næsen, men samtidig også hvide blomster og dyb koncentration. Det er en POWER-vin og et super fedt glas, som din kloge svoger ikke kender! Mængderne er naturligvis også begrænsede.
Givry 1er Cru Clos Charlé
Elegant, transparent og sofistikeret i glasset. Jeg skal indrømme, at vinen ikke altid har været min favorit, men det har ændret sig. Næsen er let, slank med noter af jern (undergrunden i det nordlige Givry). Smagen er intens af røde bær, og efter lidt tid vokser smagen i munden – der er fuld valuta. Gode, faste tanniner vidner om potentialet i denne vin, som ville passe perfekt til steak med fedtkant og fritter, klassiske braiserede retter som f.eks. coq au vin, kraftige oste eller et glas på terrassen, der bare smager godt.