Af Søren Pedersen
Philippe Naddef deler og kommenterer unikke vine, der for længst er udsolgt. Det sker på et vinlager i Højbjerg.
Det bliver store oplevelser der er i glassenen når Michel Naddef der er winemaker og den nye generation på Domaine Philippe Naddef for første gang kommer til Danmark. Siden årgang 2018 har Wine Advisor importeret deres vine, men er gået meget stille med dørene. Dels fordi mængderne har været lille, og fordi vi jo altid tilbyder dem, der har købt tidligere vinen, før den kommer hjem.
Vi aftager en del, efterhånden
Men i 2022 er vi blevet største aftager af vine fra Naddef. Det er vi stolte, glade og ikke mindst beærede over. Grunden er naturligvis fordi vi er gode kunder og kan smage vinene er noget ud over det sædvanlige.
Jeg har været på en lille tur rundt i landet, da vi dels får mere vin fra hver enkelt Domaine i 2022, og dels fordi jeg oplever steder man ikke kan sige nej til, er interesserede i vores vine.
Opgør med de selvfede
Nettet ”koger” med importører som selv bedømmer egne produkter, og hver mandag kommer med en vin som er endnu større scoop, og bedre end den vin der var verdens bedste, sidste mandag. Jeg synes ikke det er nødvendigt at malke chat GPT for superlativer, og være den store Karsten Købmand, for det handler i bund og grund om tillid.
De uopdagede er de mest spændende
Med Naddef har jeg i denne uge oplevet at et par af de helt store spillere i dansk gastronomi har været meget glade for vinene og har bedt om at ”få det de kan”. Det tænker jeg er noget værd, og giver naturligvis yderligere respekt i forhold til Michel og hans på mange måder unikke vine.
Vi har en del vinene på webshoppen, men enkelte kommer ikke, da de går direkte til restauranterne, de vil dog være til salg for dig, der deltager i nogle af de forskellige events vi har sat op for besøget fra torsdag 25. til søndag 28. januar.
Kort fortalt laver Domaine Philippe Naddef i dag to hvidvine. De kommer fra Cote de Nuits, der ikke just er kendt for at producere hvidvine, og slet ikke i god kvalitet. Men begge er undtagelser, måske er Naddef talent det? Du kan i hvert tilfælde smage begge, som er Marsannay Villes Vigne, og Fixin Le Roziers.
Hvidvinen, Marsannay Villes Vigne, er lavet af druer fra 55 år gamle vinstokke. Stenet, flintet, mineralsk og et godt køb. Fixin Le Roziers er bedste hvidvin i Cote de Nuits jeg har smagt (bortset fra Rue de Vergy fra Bruno Clair) nordfra Chambolle Musigny. Nye fade, elegance, velsmag og frugt, og årlig produktion på 600 flasker. (De kan ikke købes her)
På den røde side kommer der i år Bourgogne Rouge på prislisten. Der kommer som altid Marsannay Teorrer som Michel tæmmer rigtig godt, og med sit fad brug for i en ret høj kvalitet, til prisen. Marsannay har endelig fået godkendt første 1. cru og det er marken Champs Pedrix. Det er dog ikke lovligt at skrive det på etiketten endnu, men kvaliteten inden i er til det, så her skal man slå til, og det er der rigtig mange der har gjort, det er et KONGEKØB i al beskedenhed.
Det vil også være muligt at smage Marsannay Gentelliers, som er sidemark. Det spændende er, at han ikke selv kan kende forskel på den vin og Gevrey Chambertin VV, blindt. Den vil kun smages i dagene, ellers er der kun en kunde i Danmark (som ligger ud til vandet på Sydfyn).
Fra Fixin kommer der i år for sidste gang to vine. Fixin Village, der er lavet på 3 forskellige markstykker, og er let drikkelig lige til og som alle vine i entrydelen fantastiske til prisen. Det kommer en ny hvidvin som er FIXIN LE CLOS det er en enkeltmarksvin. Her begynder Michel at toppe op på fadene. Det er brugte fade fra Meursault, samt helt nye. Det betyder mere kraft, mere dybde end hans Marsannay Blanc, og samtidig gør det at vinen kræver mere tid, og kan gemmes i kælderen på fuldt ud samme vilkår som de store bourgogner (og smager i øvrigt også som dem).
Det er et stor vin, seriøst og har godt gemmepotentiale.
Ros fra kunderne
Gevrey Chambertin. I år er første gang vi får samtlige vine fra denne kommune. Det er bare et højt niveau. Jeg smagte med en ”restaurant” i sidste uge, og da vi smager Gevrey fra Naddef, siger sommelieren, at dette var på fuld højde med Meo Camuzet og Denis Mortet. Blot som en sidehistorie fortalte han også, hvilke årgange af Pingus han foretrak, men han var mere til Alto PS eller Vega.
Jeg tænker at det ikke er mange steder i Danmark en sommelier kan det, og informationen om hvad Naddef kunne være uvurderlig for mig. Som en lille krølle kom vi til prisen på Mazis Chambertin, som er ca 1.500 - 1.700 kr., og det synes han faktisk var en god pris, så ja der sælges dyre vine derude.
Naddef og Gevrey Chambertin
Vi får i 2022 mere Villes Vigne end tidligere. Vinen er en rigtig lige ud ad landevejen vin. Elegant lækker, god fad, volumen unik, rund og karakteristisk for Gevrey.
For første gang får vi en Gevrey Chambertin En Sorg, som er rasende populær i Michels hjemland, men vi er faktisk også en af Michels ældste kunder, så her har vi været heldige. Vinen kommer desværre ikke på salg, men den kan smages i den kommende weekend hvis vi ser dig.
1.cru Champeaux er den nordligste beliggende 1.cru i Gevrey Chambertin. Vinen er mørk, fyldt med kirsebæralkohol. 1. Caztiers er nok den mest kendte og berygtede 1.cru mark i Gevrey Chambertin, og her kan du tage alle de superlativer der er på 1.cru Champeaux og gange med fem. Marken ligger unikt og historien skal Michel nok selv fortælle.
Grand Cru Mazis Chambertin er en af de for mig bedre GRAND CRU'ER, der er hele 9 i Gevrey. De er nemlig lidt svære at blive kloge på, eller osse er det producenterne man skal have styr på. Men meget er let, tyndt og feminint. Glem det, her kommer chefen, Napoleons yndlingsvin.
I 2022 laver Michel sin helt egen vin fra marken under eget firma navn. Du kan altså få grand cru fra Philippe Naddef og Michel Naddef. Michel Naddef MAZIS Chambertin Grand Cru, der er skruet op for selekteringen i høsten, fadene er af højeste kvalitet. Det er første år og vi håber at kunne være med til en ny, spæd start for denne del af butikken.
Selvom Domaine Philipe Naddef er et anerkendt vingård beliggende i Cote de Nuits byen FIXIN. Ryet er blevet solidt grundlagt af de talentfulde og dedikerede ejere, især den nuværende vinmager, Michel Naddef.
Michel Naddef har arvet sin passion for vinproduktion fra sin far, Philipe Naddef, som startede domænet i 1984. Dengang kun 2,84 hektar, men i dag er det ca. 9 hektar. Familien har konsekvent stræbt efter at producere de fineste og mest karakteristiske vine i regionen. Men under Michel's ledelse har Domaine Philippe Naddef opnået international anerkendelse og respekt. Hans ekspertise og talent har gjort det muligt for ham at producere en række eksklusive vine. Disse vine er kendt for deres komplekse smagsprofiler, perfekte balance mellem frugtighed og syre samt deres evne til at modnes og udvikle sig over tid.
Udover at være en dygtig vinmager er Michel også en ivrig fortaler for bæredygtighed og miljøvenlighed. Han har implementeret innovative praksisser på domænet, såsom brugen af økologisk landbrug og solenergi, for at minimere hans økologiske fodaftryk.
Under the radar
I dag er Domaine Philippe Naddef et must TASTE producent for enhver Bourgogen elsker. Dedikation håndværket, og tæt samarbejde med sine folk har fået domainet helt op i feldtet af dem man tror på i fremtiden. Det har naturligvis været en kamp, og jeg kender folk der har siddet med Michel i hans unge år, hvor der ikke var den store erfaring. Dengang blev mosten afleveret til Negociants ( købmænd) af den grund familien ikke brød sig om salg. I dag tager de selv hele afsætningen, og kan ikke skaffe nok.
På ganske få år er vin i Wine Advisor blevet den største aftager af vine på verdensplan fra Domaine Naddef. Det skal der lidt til, og det er vi meget stolte af.
Men vi stopper ikke her. For udover de vine som produceres på Domaine Philippe Naddef, vil Michel præsentere vine i hans eget navn, på besøg i Danmark.
Han har lavet 3 vine i hans Négoce-forretning. De bærer navnet 2D1F. Selvom Domaine Philippe Naddef naturligvis har første prioritet, har det altid været Michels drøm selv at kunne lave det han brænder for. Fadet er lidt heftigt på første årgang 2022, men der er lagt op til at det er en vin der skulle kunne gemmes i 12-15 år, og det kan den uden tvivl. Der er kun 600 flasker til hele verden.
/Skrevet af Søren Pedersen